In de Climate Hangout

In de Climate Hangout werd het verhaal achter de 3D Climate Street Paintings verteld. Ook lieten we zien hoe Zwolle bezig is om zich aan te passen aan de extremen van het nieuwe klimaat. Over plensbuien, hitte en droogte die we steeds vaker gaan meemaken. Wat we al doen als gemeente, inwoners, ondernemers om hierop voorbereid te zijn.

 

In de Climate Hangout-Bios bekeken bezoekers films en presentaties hierover. Het gaf inspiratie voor wat je zelf kunt doen, als inwoner en ondernemer in Zwolle en de hele regio. We zeiden ‘Graag!’ tegen vragen over het klimaat. Die deelden bezoekers op het schoolbord in de Climate Hangout. De antwoorden? Die vind je hier!

 

Waarom is het klimaat zo belangrijk?

Ed Anker, wethouder gemeente Zwolle:

"Met de verandering in ons klimaat hebben we allemaal te maken. Wat aan de andere kant van de wereld gebeurt, heeft hier directe gevolgen en omgekeerd. Het klimaat stoort zich niet aan grenzen. Zwolle ligt in een delta van rivieren en aan het IJsselmeer, dus met steeds zwaardere plensbuien en stijgende waterstanden moeten we hier een stapje harder lopen. Dat doen we ook.

Op allerlei plekken in de stad doen we aanpassingen, soms met hele fraaie resultaten. Kijk maar eens op het Kraanbolwerk, helemaal klimaatveilig en een pareltje in de binnenstad. Dus we hebben er alles mee te maken, doen er veel aan en zijn ook een inspirerend voorbeeld voor anderen. Tachtig procent van de grote steden op onze aarde ligt in rivierdelta's. Dus in heel veel landen wordt ook een beetje naar ons gekeken. Prachtig, toch?"

 

Betekent dit dat we alleen maar Biofood moeten eten?

Geert de Groot, Programmamanager Deltaplan Agrarisch Waterbeheer:

Ja, het eten van biologisch geteeld voedsel is goed voor het klimaat. Maar dat kan ook gelden voor niet-biologisch geteeld voedsel. Want een groeiend aantal niet-biologische boeren besteden, net als hun biologische collega’s in de bedrijfsvoering aandacht aan een goede bodem en het schoonhouden van het water.
Een goede bodem kenmerkt zich door veel organische stof en een goed doorlatende structuur. De organische stof houdt vocht langer vast in droge periodes. Daardoor spoelen mest en gewasbeschermingsmiddelen niet weg naar het grondwater en komen dus niet in de sloot. Tegelijkertijd zorgt een goed doorlatende structuur dat bij hevige regenval het water niet op het land blijft staan. De aandacht voor schoon water leidt ertoe dat boeren steeds kritischer worden in hun keuzes voor gewasbeschermingsmiddelen en de wijze van gebruik.

Kortom, je kunt kiezen voor Biofood, maar ook de ‘reguliere’ landbouw schuift op richting milieuvriendelijke en klimaatbewuste bedrijfsvoeringen, mede ondersteund door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Tip: kijk bij reguliere producten goed op de verpakking. Daarop verschijnt ook steeds vaker info over de herkomst van het product.

 

Overstroming?! Het wordt toch steeds droger?

 

 

 

*De Climate Hangout is naast het terras van het Vliegerhuys in de Weeshuispassage (Spiegelstraat 18). 
Deze zomer was de Climate Hangout van 5 juli t/m 2 september op iedere donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 – 17.00 uur.