De Klimaat Escaperoom

Waarom je laten opsluiten in de Klimaat Escaperoom?

In een kleine, donkere keet op een bedrijventerrein of met tachtig acteurs opgesloten zitten in een gevangenis: Nederland telt de meeste escaperooms per vierkante kilometer ter wereld. Binnenkort komt daar eentje bij: de Klimaat Escaperoom.

De Klimaat Escaperoom wordt een mobiele escaperoom, die je in principe op iedere straathoek en festival kunt neerzetten. Hij wordt ontwikkeld met Europees geld uit het Interreg Catch NSR project. Een gemotiveerd studententeam van 038Games – een gaming studio en samenwerking van Windesheim en Cibap – laat de hersens kraken om een game te bedenken waar iedereen voor in de rij staat. Ook The Great Escape – professioneel entertainment bedrijf in escaperooms in Zwolle – zit als coach aan tafel.

De studenten worden begeleid door gemeente Zwolle in samenwerking met waterschap Drents Overijsselse Delta. Trainees van het waterschap bedachten het concept van de Klimaat Escaperoom. Vervolgens was de vraag, hoe brengen we het verder? De oplossing werd gevonden door het in Climate Campus verband op te pakken en onder de vlag van Catch te brengen. Een aanbesteding volgde, en 038Games rolde uit de bus. Zodoende wordt het nu mogelijk om de escaperoom te realiseren. Dat is de kracht van samenwerking in het netwerk.

Emoties

Zes jaar geleden begon de populariteit van escaperooms in Nederland en die lijkt alleen maar te groeien. Nadat er in 2014 een escaperoom werd gespeeld in De Wereld Draait Door, nam de populariteit snel toe. Wat maakt een escaperoom de moeite waard en waarom zou je je erin laten opsluiten? Een factor zijn de bijzondere plekken waar je in wordt opgesloten. Denk onderzeeër, ziekenhuis, gevangenis of boerderij. Goede puzzels, locaties en verhaallijnen zijn ook belangrijke onderdelen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het bespelen van emoties.

De studenten broeden daar nu op. Hoe maak je het spannend? En hoe maak je het tot een heel nieuwe ervaring, die blijft hangen? Want behalve dat de Klimaat Escaperoom een belevenis moet zijn, blijft er idealiter iets hangen. Bijvoorbeeld, hoe je maatregelen kunt nemen om te voorkomen dat je huis onderloopt of: dat vergroenen samen met je buren niet alleen praktisch is, maar dat je er ook veel plezier aan beleeft en niet onbelangrijk, welke maatregelen je kunt nemen om minder kwetsbaar te zijn voor extreme plensbuien, hittegolven en droogteperioden.

Geluksgevoel

In korte tijd iets voor elkaar krijgen (als je tenminste wint) zorgt voor een geluksgevoel, volgens dit artikel van vorig jaar over het succes van escaperooms. Ook de verbondenheid met de groep, die hechter wordt omdat je er letterlijk samen uit moet zien te komen, speelt een belangrijke rol. Die twee zaken, iets bereiken en verbondenheid, maken (of breken) dat geluksgevoel en in korte tijd, vaak binnen een uur. Dat verklaart mede de populariteit.

Het andere teamuitje

Escaperooms zijn ook heel populair als afdelings- of teamuitje. Wellicht wordt de Klimaat Escaperoom ook een gewild uitje voor medewerkers van organisaties die zijn aangesloten bij Climate Campus. Het is overigens een eis vanuit het Catch project om de Klimaat Escaperoom in een of enkele buurten in Zwolle neer te zetten, zodat bewoners het kunnen spelen en het moet mogelijk zijn om de Klimaat Escaperoom op festivals aan te bieden. Zie daar de noodzaak voor een mobiele Klimaat Escaperoom. De Klimaat Escaperoom moet dus verplaatsbaar zijn. Die eis kregen de studenten bij aanvang van de opdracht mee.

Binnenkort wordt een schaftkeet in de loods van Cibap geplaatst en kunnen ook de Cibap-studenten aan de slag met de vormgeving.

Meedoen?

Lijkt het je leuk om mede-eigenaar te worden van de Klimaat Escaperoom of om met testen, beheer, doorontwikkeling, onderhoud en marketing te helpen? Laat het weten, door een mail te sturen naar climatecampus@gmail.com o.v.v. Mobiele Klimaat Escaperoom. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze escape-ervaring de komende 5 jaar door zoveel mogelijk mensen wordt beleefd!

Intussen werkt het studententeam lekker door. Zij kunnen straks zeker ook feedback gebruiken van professionals op het gebied van water en klimaat.
Dus klik op de link en reageer direct.