Doe-het-zelf Deltawerkjes

Een stad als beschermende Superspons

Tegels uit je tuin vervangen door groen. Een regenton en regenpijp die regenwater afvoeren naar de tuin en niet naar het riool. Een groendak op een schuurtje, uitbouw, carport, woning of bedrijfspand. Allemaal voorbeelden van deltawerkjes in eigen tuin. Ze helpen mee om je woning, maar ook je straat, buurt, wijk en zelfs de hele stad klimaatbestendig te maken. Koel in de zomer en absorberend bij plensbuien. Bovendien goed voor de bloemen en de bijtjes en het staat ook nog eens prachtig.

Een stad als een beschermende Superspons. Niemand krijgt dat in zijn eentje voor elkaar. Maar samen lukt het wel. Hoe meer mensen deltawerkjes aanleggen, hoe beter. Je bent dan beschermd in droge, hete zomers en als het vaker en harder regent. En het is goed voor de natuur. 

Download de hier de folder en poster ‘Laat groeien die spons’.

Folder

Deltawerkjes: goed bezig in eigen tuin

Bij HORNBACH, Tuinland en Wildkamp hebben ze met Climate Campus meegedacht hoe ze het makkelijk kunnen maken om aan de slag te gaan.

Het materiaal ligt daar in de schappen en is te verkrijgen in de webshops. Vraag deskundig advies, ze helpen je graag verder!

Wat kun je doen? Twee opties:

Aan de slag

Klik op de afbeeldingen hierboven om te zien hoe je te werk gaat. Adriaan Mosterman van Team Klimaat Actief laat stap voor stap zien hoe je een of meer infiltratiekratten plaatst of een groendak aanlegt.

Terug naar de natuur

Geef je om de natuur? Maak dan zelf je deltawerkje. Het zorgt dat regenwater niet meer in het riool maar in het natuurlijk grondwatersysteem komt. De grond droogt dan minder snel uit en het grondwater blijft beter op peil. Ook raakt het riool bij een stortbui niet overbelast waardoor er geen vuil water op straat komt. De rioolwaterzuivering hoeft minder water te verwerken. Dat scheelt energie en kosten en houdt de rioolbelasting laag. Zo ben je goed en duurzaam bezig! En je helpt mee om de stad te laten uitgroeien tot een Groene Superspons.

Buiten lokt de zomer met alweer een nieuw warmterecord. Kortom, het is nu tijd om uw slag te slaan met de stad als Superspons. Ieder voor zich en toch samen voor elkaar.

Volg het Team KlimaatActief! op de sociale media van Climate Campus: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube en Twitter