De wens

Toen Zwollenaar Bram Borkent zijn nieuw gebouwde woning klaar had, was het tijd voor de tuin, terras en oprit. Deze werden in het voorjaar van 2020 aangelegd. Bram wilde een natuurlijke tuin waar regenwater op verschillende manieren kon worden opvangen.

Experimenteren

Via Team Klimaat Actief kwam Bram in contact met Stadshovenier Adriaan. Samen besloten ze om te experimenteren in het uitproberen van verschillende typen innovatieve en waterdoorlatende bestrating. Bram werkte ook mee aan de filmclip hierboven waarin de verschillende maatregelen worden uitgelegd.

Vogelbosje, wadi-trampoline en waterdoorlatende bestrating

De tuin van de nieuwbouwwoning Bram werd zoveel mogelijk klimaatvriendelijk ingericht. Zo kwam er een ‘vogelbosje’, maar ook planten die thuishoren in de regio en goed zijn voor bijen, hommels en vlinders. Er werd een wadi (verlaagd deel voor wateropvang) gegraven waarop de trampoline werd geplaatst. Ook kregen delen van de tuin innovatieve, waterdoorlatende (poreuze materialen) en waterpasserende (met uitsparingen aan de randen) bestrating.

Vogels tellen, tel je mee?

De tuin is nu ingericht en niet alleen mooi en goed voor de biodiversiteit maar ook optimaal waterbergend. Ook bijzonder is dat Bram een jaar lang alle vogels, insecten, bijen vlinders telt in zijn tuin en bijhoudt op Waarneming.nl. Ga net als Bram ook de natuur bijhouden op Waarneming.nl.