Team Klimaat Actief

Wist u dat gemiddeld 60% van een gemeente eigen grond is? Inwoners en bedrijven zijn hier zelf aan zet om hun woning en bedrijfspand aan te passen nu het klimaat zo sterk verandert. Het Team Klimaat Actief helpt hen daarbij. Adriaan, Annemiek en Ryan geven praktische hulp, 'groene zetjes'. Ook leggen ze contact met Climate Campus organisaties die kunnen helpen.

Adriaan Mosterman: 

"Hoe meer groen je plant hoe beter de hele stad als een spons gaat werken. Dat is nodig nu het vaker en harder regent. Een groene omgeving is ook lekker koel in hete zomers. En aantrekkelijk, vaak met een stijging in vastgoedwaarde tot gevolg."

De natuur een handje helpen

Gemeente Zwolle is lid van Climate Campus en het Team Klimaat Actief is hier sinds 2019 bezig. Ze helpt inwoners, ondernemers en scholen om hun woningen, bedrijfspanden en scholen klimaatbestendig te maken. Dit zijn initiatiefnemer(s) in een straat of school of bedrijf die de natuur een handje willen helpen. Bijvoorbeeld door stenen in de tuin te vervangen door groen. Of door regenwater in de tuin op te vangen en niet in het riool te laten lopen.

Je eigen deltawerkjes

Een groene tuin, regenton, groendak of geveltuin, het zijn voorbeelden van ‘deltawerkjes’, waarmee je jouw woning, straat en buurt kunt beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Eigenlijk net zoals de grote deltawerken Nederland beschermen tegen overstroming. Het mooie is: als iedereen meedoet, maken al die kleine deltawerkjes samen een hele stad en regio klimaatbestendig. En je kunt ze zelf aanleggen. Weet je niet hoe dat aan te pakken? Meer lees je hier. Het Team Klimaat Actief kan daarbij helpen.

Weetje: In 2020 gaat een soortgelijk team in de gemeente Kampen van start onder de werktitel 'Waterambassadeurs', naar voorbeeld van de Regenwaterambassadeurs uit Deventer. Zij gaan Kampenaren helpen met hun ‘deltawerkjes’. 

Doe-het-zelf Deltawerkjes

Het Team Klimaat Actief werkt samen met organisaties aangesloten bij Climate Campus. HORNBACH, Tuinland en Wildkamp bieden bijvoorbeeld materiaal aan waarmee inwoners, bedrijven en scholen zelf deltawerkjes kunnen aanleggen.
Er zijn nu twee mogelijkheden:

  1. Zelf een groendak aanleggen.
  2. Zelf een of enkele infiltratiekratten plaatsen voor een betere waterhuishouding in de tuin.

Praktische hulp

Het Team Klimaat Actief in Zwolle bestaat uit actieve inwoner Adriaan Mosterman, Ryan Hoekman en Annemiek Wiegman, medewerker gemeente Zwolle. Adriaan benut zijn contacten in de stad om inwoners die willen vergroenen praktisch verder te helpen samen met Annemiek. Zij legt de verbinding met afdelingen binnen de gemeente en met het waterschap, de andere gemeenten, de provincie en andere instanties. Ryan Hoekman richt zich op het onderwijs.

Inwoners blijven eigenaar

Het Team Klimaat Actief gaat in gesprek met initiatiefnemers om te helpen met het concreet maken van een idee voor het vergroenen van woningen en straten. Ze helpen bij de eerste stappen maar nemen het niet van je over, het eigenaarschap blijft bij de initiatiefnemers.

Voorbeeld

Basisschool de Zevensprong in Stadshagen wilde hun school vergroenen. Het Team Klimaat Actief is met hen in gesprek gegaan en heeft geholpen met de ontwerpschetsen en advies. Als vervolgstap werd een stukje van de schets uitgevoerd. Ouders, leerlingen, leerkrachten deden allemaal mee. Op twee dagen, in maart en april 2019 werden de mouwen opgestroopt en werd de schets werkelijkheid. Je kunt het zien op het filmpje hieronder. 

Hoe kom ik in contact?.

Ook een idee voor uw buurt, straat, school of bedrijfspand? Neem contact op met Annemiek Wiegman.

Volg het Team Klimaat Actief op de sociale media van Climate Campus: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube en Twitter