Oproep Natuurlijk Kapitaal

Reageer voor 28 februari!

Ben jij bezig met een vooruitstrevend ruimtelijk plan? En zie je kansen om hierin een bijdrage te leveren aan het vergroten van ons natuurlijk kapitaal? Dan zijn we op zoek naar jou! We bieden jou een kans om samen met ons de maatschappelijke voordelen van jouw project expliciet te maken, te kwantificeren en zo mogelijk in geld te waarderen.

Natuurlijk kapitaal
Iedere organisatie heeft een relatie met de natuur. Je bent ervan afhankelijk voor de levering van de grondstoffen voor productie en tegelijkertijd heb je er grote invloed op, door de manier waarop je jouw bedrijfsvoering inricht. De waarde die de natuur ons levert, noemen we ons Natuurlijk Kapitaal. Die waarde neemt helaas in een rap tempo af: nu al hebben we 1,7 aardbollen nodig om in ons huidige levenspatroon te voorzien.

Wat kunnen we je bieden?
Met ons grote netwerk in het (duurzame) bedrijfsleven van MVO Nederland en Arcadis kunnen wij je helpen om een coalitie van samenwerkende partijen te organiseren. Ook kunnen we adviseren over toe te passen methodes en tools en zorgen wij voor landelijke promotie van en communicatie over de resultaten.

Waarom doen we dat?
Met het maatschappelijk programma Natuurlijk Kapitaal willen wij de beweging rondom het behouden van ons natuurlijk kapitaal zichtbaar maken en vergroten. We willen dit doen door tastbare en inspirerende projecten te ondersteunen en de resultaten te delen. Door te laten zien dat het kan, willen we andere partijen stimuleren ook met dit thema aan de slag te gaan.

Betrokkenheid Climate Campus
Als deelnemer aan de Climate Campus loop je al voorop in je ambities rondom duurzaam ondernemen. Graag bieden we deze groep daarom een exclusieve kans om een project aan te dragen voor dit programma. 

Heb je interesse?
We zijn op zoek naar projecten waarbinnen NatKap systematiek praktisch wordt toegepast. Bestaande trajecten waarin we een versnelling kunnen brengen. Voldoet jouw project aan deze omschrijving? Meld je dan aan voor 28 februari a.s. Ailin Haijer van MVO Nederland neemt dan contact met jou op om je organisatie verder te begeleiden. Wie weet staat jouw project straks bekend als beste voorbeeld van hoe (nieuw)bouw en het vergroten van natuurlijk kapitaal samen kunnen gaan. Wees er snel bij want deze kans wordt slechts geboden aan één project uit het Climate Campus netwerk!

Stuur een omschrijving en het doel van je project en de deelnemende organisaties aan a.haijer@mvonederland.nl.

Voorbeelden 
‘We use nature because it’s valuable, but we lose it because it’s free.’ – Pavan Sukhdev

Hieronder een aantal voorbeelden van projecten waar is/wordt gewerkt met natuurlijk kapitaal:

  • True cost pricing/accounting. Eosta liet in 2016 al de verborgen kosten van diverse producten uitrekenen voor de impact op voedsel: dat wil zeggen bodem, klimaat (broeikasgas), water en biodiversiteit. Als die cijfers worden opgeteld bij de nieuwe cijfers voor gezondheid, is het totale maatschappelijke voordeel van biologische appels t.o.v. conventionele appels € 0.21 per kilo. Als je in aanmerking neemt dat er wereldwijd 81 miljoen ton appels worden gegeten, gaat het om een aanzienlijke impact: 17 miljard euro alleen voor appels. (Bron: EY en Soil & More).
  • ASR, Rabobank en Vitens hebben in 2018 een ‘Bodemcoalitie’ gevormd om de toekomst van de bodem veilig te stellen. Goede grond levert namelijk meer voedingswaarde op en is beter bestand tegen klimaateffecten als langdurige droogte en hoosbuien. De Bodemcoalitie wil de bodemkwaliteit verbeteren via de ontwikkeling van een landelijke bodemindex, een index die makkelijk hanteerbaar is voor de boer en die hem helpt de juiste dingen te doen.
  • De Noordzee en de Waddenzee waren jarenlang hotspots voor biodiversiteit. Door visserij en met de komst van windmolenparken op zee, is deze verscheidenheid aan leven sterk afgenomen. Maar windmolenparken bieden ook juist een kans om de biodiversiteit te vergroten. Vissen over de bodem is in windparken namelijk verboden. De palen bieden een ideale aanhechtingsplek voor zeeleven. Dat maakt dat windparken een ideale locatie zijn voor een bloeiende onderwaternatuur. Daarom wordt vanaf nu bij de aanleg van windmolenparken rekening gehouden met de natuur. Bij windparkprojecten zullen voortaan naast windmolens ook riffen of oesterkooien worden geplaatst of zeewier worden gekweekt. Die moet andere diersoorten, zoals krabben, vissen, vogels en zeehonden, aantrekken.