i-Tree laat zien hoeveel euro's een boom oplevert

De 4239 bomen in de infographic leggen bijvoorbeeld jaarlijks de CO2 vast van 15 huishoudens.

Bomen worden vaak als sluitpost gezien bij bouw- en infraprojecten. Inwoners klagen nogal eens over afvallende bladeren en andere overlast. Daar brengt i-Tree mogelijk verandering in.

i-Tree, een Amerikaans softwareprogramma maakt de financiële baten van bomen op de omgeving inzichtelijk, o.a. hemelwaterregulering, afvang van vervuilende stoffen en schaduwwerking. Dit filmpje legt uit hoe het werkt.

Samen met Branchevereniging VHG maakt Stadswerk het programma ook voor Nederland beschikbaar, in nauwe samenwerking met boomadviesbureaus, gemeenten en kennisinstellingen.

In dit artikel van Trouw worden de werking en de voordelen toegelicht. Een aantal steden in Nederland heeft i-Tree uitgetest met 4.239 bomen. De resultaten en conclusies van de pilots zijn verzameld in de publicatie ‘De Baten van Bomen, resultaten van i-Tee Eco in Nederland’.

Het Amerikaanse i-Tree heeft ook een app uitgebracht waarbij inwoners per boom kunnen zien wat die bijdraagt aan de buurt. Mensen zien daardoor beter in hoe bomen helpen de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden.