Zeven keer per jaar organiseren Adriaan Mosterman en Annemiek Wiegman van Team Klimaat Actief Zwolle Groene Middag (voorheen Groene Vrijdag). Op Groene Middagen zijn inwoners welkom om mee te werken aan meer natuur in de stad en van elkaar te leren. Daarmee kan de stad ook plensbuien beter opvangen en is er minder verdroging en hittestress.

Bij elke sessie sluiten weer andere mensen aan voor een tip of een handig contact. Zo helpen inwoners elkaar om de stad meer natuur terug te geven. De ene keer is het op straat bij een bewoner die uitlegt hoe hij of zij de woning of tuin heeft vergroend. De andere keer zijn we in een buurt die samen honderden groendaken hebben gemaakt.

Tijdens Groene Middagen kun je ideeën inbrengen om uit te voeren, al dan niet geholpen door andere inwoners. Of je sluit je aan bij ideeën van andere inwoners. Al die ideeën komen op een shortlist te staan en elke vijf, zes weken zijn er weer ideeën uitgevoerd. Heel praktisch en belonend.

Groene Middagen worden tot nu toe georganiseerd in Zwolle en bezocht door Zwollenaren. De groep deelnemers is sinds de start enorm gegroeid. Elke wijk van Zwolle telt nu allerlei buurtinitiatieven waar jij je ook bij kunt aansluiten. Vraag ernaar bij Annemiek Wiegman of Adriaan Mosterman.

Op Groene Middagen helpen de inwoners elkaar om meer natuur aan de stad terug te geven.  

Het idee voor een aanjaagteam dat straatontmoetingen organiseert om inwoners te helpen hun buurt groener en gezonder te maken, komt uit het Climate Campusnetwerk. Het idee is dat professionals en organisaties van Climate Campus, zoals woningcorporaties, overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers, samenwerken mét inwoners aan een groene, koele en waterbestendige stad met meer natuur. Een stad die opgewassen is tegen klimaatverandering.

In Zwolle heet het aanjaagteam Team Klimaat Actief en bestaat uit Adriaan Mosterman en Annemiek Wiegman van de gemeente Zwolle. Adriaan begon als actieve inwoner en hovenier. Hij zette zijn contacten in de stad in om inwoners die willen vergroenen praktisch verder te helpen. Sinds 2023 zet Adriaan dit werk voort, maar nu als actieve ambtenaar in dienst van gemeente Zwolle. Samen met Annemiek Wiegman leggen zij de verbinding met afdelingen binnen de gemeente en met het waterschap, de andere gemeenten, de provincie en andere instanties om overal in de stad inwoners verder te helpen. Dit soort samenwerkingsvormen worden in de hele regio gestimuleerd en is in deze vorm in Zwolle van de grond gekomen. Interesse vanuit een andere gemeente in de IJssel-Vechtdelta? Je bent van harte welkom om samen te onderzoeken hoe we dit op meer plaatsen van de grond krijgen. Neem contact op met Annemiek Wiegman van Team Klimaat Actief.

IMG_8412
Inwoonster Anke Jansen van Duurzaam Holtenbroek werkt samen met mede-initiatiefnemers aan een hittestress-bestendig Holtenbroek

Ook enthousiaste ambtenaren van gemeente Zwolle, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Provincie Overijssel doen mee. Na afloop krijgen de deelnemers de presentaties (terugblikken) gemaild. Zo blijf je op de hoogte, ook als deelnemen even niet uit komt. Bekijk hieronder de terugblikken van 2023 en vind informatieve linkjes naar filmpjes en websites.

Bekijk hieronder de terugblikken van 2022

Iedere terugblik wordt afgesloten met de acties op de shortlist voor de komende weken. Zo weet je of je er volgende keer bij wilt zijn.

Groene Middagen zijn laagdrempelig. Het kost niets en je kunt komen wanneer het uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je het leuk vindt om te zien wat anderen doen. Of omdat je wilt laten zien hoe mooi je tuin of straat is geworden. Omdat je medestanders zoekt voor je initiatief, of wilt leren hoe anderen het hebben aangepakt. Je bent welkom!

Zo doe je mee!

Wil je één keer (of vaker) meedoen? Neem dan contact op met Annemiek Wiegman van gemeente Zwolle. Zij zal je uitnodigen en na afloop de terugblik toezenden.

Oproep

Heb je ook een mooie actie voor de shortlist waar je wel of geen hulp bij nodig hebt. Mail ons! Dan bekijken we hoe we je kunnen helpen en met jouw voorbeeld andere Zwollenaren kunnen helpen.

En volg de Groene Middagen op onze Facebookpagina en Instagram.

Presentaties

Download hieronder de presentaties van de voorgaande jaren (in PDF):

2023

2022

2021

2020

2019