In samenwerking met stichting Straatboer nemen 20 bedrijven in Deventer, Zwolle en binnenkort Almelo het voortouw en vergroenen hun terrein met 150 fruitbomen.   

Bedrijventerreinen zijn vaak grijze terreinen waar weinig groen te vinden is. Maar daar komt verandering in als het aan veel Overijsselse bedrijven ligt. Diverse bedrijven van Metos in Deventer tot Vivochem in Almelo en van DHL Express tot Euroma in Zwolle hebben afgelopen week i.s.m. stichting Straatboer perenbomen geplant op hun bedrijfsterrein. Zo willen zij een voorbeeld neerzetten van een groen en duurzaam bedrijfsterrein en ‘buurbedrijven’ inspireren ook mee te doen. 

Naast een groener terrein wordt het een plek waar lokaal voedsel groeit en geplukt kan worden door medewerkers van de bedrijven zelf. De actie is ontstaan nadat stichting Straatboer de samenwerking is aangegaan met MeerBomen.nu. Na een oproep voor de mogelijkheid tot het planten van perenbomen aan de bedrijven, mede via parkmanagers, reageerden veel bedrijven enthousiast. Er zijn nog perenbomen voor een aantal bedrijfsterreinen beschikbaar die samen met Straatboer het terrein de komende jaren wil vergroen(t)en voor meer biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Foto bij persbericht - Perenboomactie medewerkers DHL Express (foto van stichting Straatboer)
Perenboomactie medewerkers DHL Express (foto van stichting Straatboer)

Inspirerend
Dat vergroenen van bedrijfsterreinen in de lift zit, bevestigt Louise Wezenberg van Carema in Zwolle: 

‘Wij zijn echt blij met de perenbomen die hier geplant worden. Dan hebben we lekker wat te eten tijdens onze middagpauze of als we een stukje gaan lopen. We hebben nog een stuk terrein, wellicht dat we daar ook wat eetbaars gaan realiseren”. 

Initiatiefnemer Christiaan Kuipers merkt dat vooral bedrijfsmedewerkers geïnspireerd raken als er fruitbomen of bijenlinten worden geplant en al snel meer stappen willen zetten. Straatboer gaat de komende tijd dan ook meer bedrijventerreinen vergroenen, samen met sociale werkvoorzieningslocaties.

Bedrijventerreinen in Nederland kunnen aan de hand van deze voorbeelden een versnelling realiseren in klimaatadaptatie rondom steden, biodiversiteit stimuleren, CO₂ afvangen en eigen groenten en fruit produceren en inspireren richting eigen medewerkers.

Klik hier om door te gaan naar de website van stichting Straatboer.