Dit zijn mogelijke, fictieve gebeurtenissen in de toekomst die het gevolg van klimaatverandering kunnen zijn. Ze berusten niet op waarheid maar zijn ontleend aan de actualiteit en vervolgens is er een verhaal van gemaakt om de escaperoom beleving te versterken.

3 september april 2048

chateau de fundatie

Het inmiddels gerenommeerde wijnhuis Chateau De Fundatie sleepte gisteravond de prestigieuze International Salute to Excellence Award in de wacht tijdens het groot Europese Wijngala in Maastricht. Een glunderende Henny en Wilco Schipper verkregen de internationale award uit handen van Myriam El Khomri, de vinofiele burgemeester van de Limburgse hoofdstad.

Het tiende wijnseizoen van Chateau de Fundatie heeft opnieuw een fantastische selectie aan wijnen opgeleverd met de prijswinnende CUVÉE IX DE FUNDATIE als absolute uitschieter. In deze biologische variant van Pinot Blanc proeven we vooral nuances van sappig wit fruit – rijpe peer en appel vooral – plus een sympathiek klein zoetje en zachte zuren.

Aangemoedigd door Jonnie Boer, internationaal gerenommeerde chef-kok uit Zwolle, startten Henny en Wilco Schipper in 2038 hun wijnhuis. Jonnie signaleerde al vroeg een trend in Europa die voor De Schippers de doorslag gaf. De traditionele wijnlanden kampten steeds meer met grote hitte en watertekorten. Daardoor leek Zwolle, gelegen in het mildere, Noord-Europese klimaat aan verschillende waterwegen, de uitgelezen vestigingsplek voor een professionele wijngaard en wijnhuis.

Jonnie (Boer red.) schenkt nog elk jaar het eerste glas in het proeflokaal van ons chateau.

’s Zomers staan sindsdien de ranken van de biologische druivensoorten Johanniter, Riesling en Pinot Blanc te rijpen in de zonnige wijngaard rond De Fundatie”, vertelt Henny.  “We kozen dit gebouw, dat eens museum was, als hoofdkantoor voor het wijnhuis om haar rijke verleden.” Met 15 hectare wijngaard behoort De Fundatie tot één van de grotere in Nederland.
 
“Dat de wijnranken hier zo noordelijk groeien, is niet helemaal vreemd”, vertelt Wilco. “De eerste wijngaarden in Friesland stammen uit begin 2000. En met het veranderende klimaat zijn de omstandigheden veel gunstiger geworden om juist in Oost-Nederland wijngroei te bedrijven.
 

In het tiende jaar van haar bestaan, weet Chateau De Fundatie zich ook gekroond tot het Beste Wijnhuis van Nederland 2048. Het jaar 2044 was ook al zo’n topjaar met de fruitige Riesling Ralph Keuning, een duurzaam biologisch product dat zich in alle opzichten kan meten met de internationale concurrentie. De Nederlandse consument is steeds meer de beste afnemer van deze wijnen van eigen land, via de winkel, online en in restaurants.