Serious game de Garden Battle 2.0 staat sinds een week online en in de appstores van Google en Apple. Met de serious game kunnen inwoners van Stadshagen en Wipstrik (opnieuw) bezig met het online ontwerpen van hun tuin in de digitale tweelingstad Zwolle. Dit keer met grote prijzen in het vooruitzicht, waaronder de hoofdprijs: een tuin make-over ter waarde van 2.500 euro, van duurzame hoveniersbedrijven Stip uit Elspeet en Stadshovenier Zwolle.

https://climate-campus.nl/gardenbattle/Om de Garden Battle 2.0 te spelen, kunnen inwoners uit Stadshagen en Wipstrik zich aanmelden op www.climate-campus.nl/gardenbattle of de game downloaden op de Apple of Google playstore. De game is geschikt voor laptop/desktop of tablet. Wie zijn tuin heeft geclaimd kan direct de eigen tuin opnieuw ontwerpen en nu zo klimaatbestendig mogelijk. Je neemt het daarbij op tegen buurtgenoten en je kunt scoren als wijk. 

Tot 1 juni

Deelnemers krijgen tot 1 juni de tijd voor het ontwerp van hun droomtuin. De inwoner met een tuinontwerp dat én hoog scoort op klimaatbestendigheid én voldoet aan criteria van leefbaarheid wint de tuin make-over. Dit wordt beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van klimaatwethouder Ed Anker.

Ook scholen (leerlingen en leerkrachten) en bedrijven (werknemers) kunnen meedoen of het spel gebruiken om gemakkelijk een mooie tuin te ontwerpen. De Garden Battle helpt hen om uit te proberen hoe ze de buitenruimte klimaatbestendig en aantrekkelijk voor bijen en vlinders maken.

Uniek

Nu al is de 2.0 versie van de Garden Battle aangevuld met leuke extra’s. Een unieke uitbreiding is dat enkele tuincentra, aangesloten bij het Climate Campusnetwerk zich hebben gemeld met hun aanbod. Spelers kunnen nu vanuit de spelcatalogus naar hun webshops klikken om het aanbod te bekijken. En desgewenst direct bestellen. Ook andere tuincentra in de regio Zwolle kunnen zich aanmelden, mocht er belangstelling zijn om bij toekomstige uitbreidingen van de game hun aanbod in de etalage te zetten. De enige voorwaarde is dat het aanbod bijdraagt aan het vergroten van de klimaatbestendigheid en biodiversiteit.

Een voorbeeld is de Rainwinner regenwaterschutting, die net als een regenton regenwater opvangt maar geen extra plaats inneemt in de tuin. Dat regenwater kun je hergebruiken in droge tijden. Een ander voorbeeld is een regenwater afkoppelset, verkrijgbaar bij tuincentra in Zwolle. Het zijn klimaatmaatregelen die inwoners kunnen nemen om hun tuin klimaatbestendiger te maken.

Actueel

De Garden Battle raakt een actueel thema. Nieuwe weersextremen, zoals langdurige hitte en droogte afgewisseld door stortbuien met veel wateroverlast doen zich steeds vaker voor. Daarom is het belangrijk dat iedereen op eigen terrein veel meer klimaatmaatregelen gaat nemen. Met de Garden Battle leren deelnemers spelenderwijs welke maatregelen hoog scoren op klimaatbestendigheid. De verwachting is dat mensen die kennis ook meenemen bij de inrichting van hun tuin. De Garden Battle is in opdracht van Zwolle ontwikkeld door gamebedrijf Grendel Games, dat zich richt op serious games rond maatschappelijke onderwerpen. De game is mede gefinancierd vanuit CATCH, een Europees Interreg project, waarin 7 Europese steden, waaronder Zwolle, experimenteren met klimaatadaptatie.