Klimaatadaptieve superfietsenstalling @gemeente_Zwolle geopend door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Sinds 4 december 2020 heeft Zwolle er een nieuwe grote ondergrondse fietsenstalling bij. Fietsenstalling Stationsplein kan maar liefst 5.800 fietsen bergen en is daarmee één van de grote stallingen in Nederland. Reizigers met de fiets kunnen deze makkelijk, veilig en droog stallen in de lichte, ruime en bewaakte stalling onder het Stationsplein.

Er wordt nu nog hard gewerkt aan de oostzijde ingang van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio 2021 gereed.

De bouw van de fietsenstalling startte in maart 2019. Meer en betere plekken voor het stallen van fietsen waren hard nodig. Dit is nu gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. De nieuwe fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS.

In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er straks zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig. Fiets & Service helpt reizigers met onderhoud of reparaties aan hun fiets, zodat zij snel weer op weg kunnen.

Veilig, snel, droog en 24 uur gratis

De stalling is voorzien van een systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De rij-rekken zijn genummerd, zodat reizigers hun eigen fiets makkelijk terugvinden. De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van ca. 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen.

Prettig en toegankelijk

Fietsenstalling Stationsplein heeft twee grote ingangen waar fietsers met de fiets aan de hand de stalling binnen kunnen lopen. De trappen zijn voorzien van een borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Nadat de fiets is geparkeerd, kunnen fietsers via de roltrap naar het station lopen en terug.

Klimaatadaptief

De fietsenstalling ook ruimte voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ondergronds ‘infiltratiekratten’ geplaatst, die regenwater kunnen opvangen. De stalling is ook inzetbaar als noodwaterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. Regenwater wordt benut als water voor de planten die over een tijdje op het plein zullen groeien. De nieuwe groene inrichting op het Stationsplein en de waterberging dragen bij om Zwolle klimaatbestendig te maken.

Stationsplein en Stationsweg

Als onderdeel van de bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt ook het Stationsplein opnieuw ingericht tot een prettige verblijfsplek met een grote vijver en veel groen. Samen met de Stationsweg vormt het Stationsplein een belangrijk onderdeel van het denkbeeldige Engelenpad. Een verbinding tussen de binnenstad, Spoorzone en de IJssel. De Stationsweg wordt aangepast tot een herkenbare, gastvrije stadsentree vanaf het stationsgebouw naar de binnenstad. De aanpassingen zorgen bovendien voor schone lucht, aangenaam leefklimaat en verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het station en de binnenstad.