Plastic afval voor een groene straat

Kan moeilijk recyclebaar huishoudelijk plastic een oplossing zijn voor een groenere en duurzame stad? Het innovatieve project, City Parasite, laat in de Lindestraat in de Zwolse wijk Assendorp zien dat dit mogelijk is.

Video: Natuur en Milieu Overijssel.

Plastic recyclen tot bouwelementen

City Parasite richt zich op het verwerken van moeilijk te recyclen plastic tot bouwelementen. Die kunnen bewoners dan gebruiken om groene ruimtes te creëren en hittestress tegen te gaan. In december 2023 werden de innovatie bloembakken van gerecycled kunststof in de Lindestraat in Assendorp geplaatst. Dat werd mogelijk door een samenwerking tussen Partners for Innovation, ROVA, Save Plastics, Studio MOM, Natuur en Milieu Overijssel, 50tintengroen Assendorp en Gemeente Zwolle/Climate Campus.

Onderweg naar een toekomstbestendige straat

Enthousiaste buurtbewoners vulden samen met wethouder Arjan Spaans de bloembakken met planten, wat een prachtige ontmoetingsplek voor de buurt opleverde. Het is een mooie stap naar een toekomstbestendige, leefbare straat.

Hittestress

Adriaan Mosterman onderzocht het draagvlak en behoeftes van de buurtbewoners voor de recyclaten als vertegenwoordiger van gemeente Zwolle vanuit het Climate Campus en LIFE IP programma. Hieruit kwam naar voren dat vergroening van de straat om hittestress tegen te gaan belangrijk is voor de inwoners van de Lindestraat.

Door het groen in de bloembakken blijft de hitte minder lang hangen in de stad en wordt bij stevige regenval het hemelwater opgevangen. Bovendien draagt het bij aan een betere biodiversiteit. De elementen zijn makkelijk verplaatsbaar. Daardoor kunnen bewoners experimenteren wat de beste plekken in de straat zijn voor definitief groen. De bakken worden eigendom van de gemeente Zwolle. De bedoeling is om ze de komende jaren ook in andere straten te gebruiken om de straten te helpen vergroenen. 

Lees ook het uitgebreide artikel met heel veel leuke foto’s van Natuur en Milieu Overijssel, die ook de video heeft gemaakt.