Stappen naar een groener Voorsterpoort

Vier ondernemers van bedrijventerrein Voorsterpoort hebben ja gezegd tegen het vergroenen van een stukje bedrijventerrein Voorsterpoort. Dat gebeurde door hun handtekening te plaatsen op een bord: Samen voor een Groener Voorst. Een symbolisch gebaar als startsein voor de uitvoering van groenplannen die de bedrijven hebben laten maken om hun terrein te vergroenen. In maart gaat de schop de grond in en worden de groenplannen uitgevoerd.

De groenplannen worden deels bekostigd door de ondernemers zelf en zij krijgen subsidie uit het programma Natuur en samenleving 2.0 van Provincie Overijssel. De subsidie stimuleert ondernemers om hun bedrijfspand en grond groener en toekomstbestendiger maken en de biodiversiteit te verbeteren. 

Samen Voor Een Groener Voorst 1

Belang van een groen bedrijventerrein

Drie van de tien werknemers in Nederland werkt op een bedrijventerrein. Tot dusver is slechts een fractie van de bedrijventerreinen in Zwolle vergroend en verduurzaamd, en dat terwijl een groene omgeving bijdraagt aan de gezondheid en productiviteit van werknemers. Een groener bedrijventerrein verlaagt stress en nodigt uit om meer te bewegen. Daarnaast verbetert de waterberging en de luchtkwaliteit. Ook geeft groen  verkoeling bij hitte op de vaak versteende bedrijventerreinen. Allemaal voordelen in een tijd waarin het klimaat snel verandert. Grappig weetje: Voorst komt van het Engelse forest, wat zou betekenendat het bedrijventerrein ooit een bos was.

Groene Postzegel Strategie

De stap naar een Groener Voorsterpoort is tot stand gekomen door toedoen van Peter Plaatsman van Xplosief /Co Zwolle en Team Klimaat Actief-Ondernemers met o.a. Adriaan Mosterman. Dat team is een initiatief uit het Climate Campus programma van Gemeente Zwolle. Met hun ‘Groene Postzegelstrategie’ wil dit team het makkelijker maken voor groepjes ondernemers om hun eigen terreinen te vergroenen en te verduurzamen zodat een postzegel van het bedrijventerrein groener wordt. Zo zijn de ondernemers benaderd, werd een hovenier ingeschakeld om de groenplannen te maken en werd de subsidie van de provincie opgespoord en ingezet.

Het Team Klimaat Actief voor ondernemers wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit LIFE IP (integrated projects), een programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de klimaatadaptatie te versnellen.  

Foto: Ondertekenmoment Samen voor een groener Voorst met v.l.n.r:

  • Peter Plaatsman, Xplosief/Co Zwolle
  • René van Dijk, Olijslager
  • Martijn Maris, Novaware
  • Adriaan Mosterman, Climate Campus/Zwolle
  • Arjan Spaans, wethouder Duurzaam Zwolle
  • Willem Overweg, Overweg Hoveniers
  • Martijn Buitenhuis, Co Zwolle/Jansen Vastgoed