Dit zijn mogelijke, fictieve gebeurtenissen in de toekomst die het gevolg van klimaatverandering kunnen zijn. Ze berusten niet op waarheid maar zijn ontleend aan de actualiteit en vervolgens is er een verhaal van gemaakt om de escaperoom beleving te versterken.

11 november 2050

De afgelopen weken is Nederland in ban van de Donald. En nee, dit gaat niet over de geest van voormalig president Donald Trump.

De afgelopen week trok Storm Donald al over Engeland en is nu op weg naar Nederland. Donald dreigt uit te groeien tot de meest intense, tropische cycloon ooit geregistreerd.

Thomas de Jong is veiligheidskundige en weerspecialist van de Universiteit van Zwolle. Volgens De Jong moeten we ons voorbereiden op het ergste. “Deze storm heeft een minimale centrale druk van 920 millibar (27,17 inch kwik). Het is al de dertiende storm van het Europese stormseizoen 2049-2050 waarin Donald de Republiek Ierland en het Verenigd Koninkrijk trof. Dat is minder dan een week na Storm Màxima, waardoor de gevolgen van die storm te midden van aanhoudende overstromingen in het VK nog werden verergerd. We raden inwoners dichtbij rivieren of ander water aan om te evacueren en verder het land in te trekken.”

Verder verwacht de weerspecialist enorme schade en onrust: “Door de weersveranderingen is het moeilijk om precies in te schatten hoeveel schade te verwachten is. Daarom roep ik iedereen op om zich voor te bereiden op het ergste. Zo is het verstandig om waardevolle bezittingen zo hoog mogelijk in de woningen en panden op te bergen. En wie aan de kust woont of aan de oevers van kanalen en rivieren, zou ik aanraden om tijdelijk te evacueren naar familie of vrienden. Daarbij verwacht ik dat de overheid evacuatieopvang zal inrichten voor de mensen die nergens heen kunnen of zelfs geen huis of goed onderkomen hebben. Mocht je onverhoopt vast komen te zitten, zorg er dan voor dat je alle deuren en ramen verstevigd. En zet de zandzakken voor de deur.”

Sinds begin november zijn in het Verenigd Koninkrijk ten minste vijf dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van Storm Dennis. Hevige regenval veroorzaakte ernstige overstromingen in Wales en Zuid-Engeland, waarbij veel rivieren hun hoogste niveau ooit bereikten. Verdere overstromingen werden ook gemeld in gebieden in het noorden van Engeland die het afgelopen weekend door Storm Màxima waren overspoeld.