Jouw eigen tuin klimaatbestendig? Hoe zou dat eruitzien? Dat ontdekken is het doel van de Garden Battle. Vanaf 7 juni kan iedere Zwollenaar zich aanmelden voor de Garden Battle, een serious game om een online ontwerp van je tuin te maken en dat zo klimaatbestendig mogelijk te doen.

Wil je meedoen? Dan moet je snel zijn: de game is tot en met 30 juni beschikbaar. Als je ook je tuin intekent, maak je kans op een Nationale tuinbon ter waarde van 250 euro.

Om de Garden Battle te spelen, kunnen inwoners uit Zwolle zich aanmelden via deze link: 

Of download de game voor je tablet of telefoon.

Wie zijn tuin heeft geclaimd kan direct de eigen tuin opnieuw ontwerpen en nu zo klimaatbestendig mogelijk. Je neemt het daarbij op tegen buurtgenoten en je kunt scoren als wijk. Naast je tuin kan je ook publieke ruimtes ontwerpen. Deze kan je vervolgens weer delen en ze worden bekeken door de gemeente Zwolle.

Wat vooraf ging

Bijna 80 pioniers deden tussen 16 en 29 maart mee aan deze serious game die gestart is als pilot in de Digitale Tweelingstad van Zwolle. Zij vonden daar hun eigen tuin en zijn ermee aan de slag gegaan. Al hun feedback is verzameld en verwerkt voor de Garden Battle 2.0 versie.

Sinds 12 april konden alle inwoners in de wijken Wipstrik en Stadshagen hun eigen tuin opzoeken en claimen om er hun droomtuin van te maken. Dat wordt nu uitgebreid naar alle wijken! Van 7 juni tot en met woensdag 30 juni kan iedereen in Zwolle de Garden Battle spelen. In deze laatste periode geven we nog één keer een prijs weg voor iedereen die meedoet en voor ons onderzoek zijn tuin intekent. Nieuwsgierig? Meld je snel aan.

Aanpassen aan klimaatverandering

De Garden Battle is in opdracht van Zwolle ontwikkeld door gamebedrijf Grendel Games, dat zich richt op serious games rond maatschappelijke onderwerpen. De game is mede gefinancierd vanuit CATCH, een Europees Interreg project, waarin 7 Europese steden klimaatadaptatie pilots doen. Eerder werd in dit CATCH project de mobiele klimaat escaperoom Adapt or BTrapped gerealiseerd. Zowel de Garden Battle als de mobiele escaperoom Adapt or BTrapped draaien om klimaatverandering en hoe de spelers zich daar zo goed mogelijk op kunnen aanpassen.

De verwachting is dat het Europese Interreg project CATCH (Water sensitive Cities: the Answer TCHallenges of extreme weather events) lessen gaat opleveren die ook interessant zijn voor de Europese partners in België, Engeland, Denemarken, Zweden en Duitsland.

Door de Climate Campus-samenwerking zijn bij de ontwikkeling van het concept van de Garden Battle diverse partijen betrokken. Zij hebben steeds in een testversie feedback kunnen leveren in de verschillende ontwikkelingsstadia. In april is eerst de 2.0 versie gelanceerd en in mei zijn nog uitbreidingen gemaakt. Onder andere werd het mogelijk om ook openbare ruimten te ontwerpen. In de laatste versie van 7 juni is de game nog een keer verbeterd waardoor het voor nieuwe spelers gemakkelijker is om de game te spelen.

Alle ontwerpen voor privé tuinen en openbare ruimtes worden beoordeeld door de jury onder voorzitterschap van klimaatwethouder Ed Anker. Op 8 juni wordt bekend gemaakt wie in de prijzen zijn gevallen en wie de hoofdprijs te beurt valt: de tuin make-over ter waarde van 2500 euro.

NKTW logo
De Garden Battle valt samen met het NK Tegelwippen. Daarbij worden inwoners uitgenodigd om behalve hun eigen tuin ook in de buurt te kijken waar tegels gewipt kunnen worden. De Garden Battle kan helpen om vooraf een ontwerp te maken dat past in de buitenruimte en natuurlijk ook voor de eigen droomtuin. Ook scholen (leerlingen en leerkrachten) en bedrijven (werknemers) kunnen meedoen en het spel gebruiken om gemakkelijk hun buitenruimte te ontwerpen. Met de Garden Battle kunnen ze uitproberen hoe ze de buitenruimte klimaatbestendig krijgen en aantrekkelijk maken voor bijen en vlinders.