Zwolle, op 30 september en 1 oktober ontvingen Climate Campus en Regio Zwolle een groep van ruim 40 internationale onderzoekers verbonden aan 4TU Centre for Resilience Engineering, een samenwerkingsverband van de vier Technische Universiteiten in ons land.

Deze 4TU Resilience Community onderzoekers hebben zich onder andere gebogen over de vraag hoe de regio Zwolle zich verder kan ontwikkelen in het licht van de klimaatverandering. En hoe de regio klimaatadaptatie leidend kan maken bij alle ontwikkelingen in de 22 gemeenten van Regio Zwolle. In hun tweedaags bezoek aan Zwolle stond kennisuitwisseling rond het internationale thema resilience (veerkracht) centraal, waarbij hun inzichten werden geprojecteerd op deze regio.

Benieuwd naar de casussen waarover de wetenschappers zich hebben gebogen?
Download de 4TU-pitch hier

Klimaatexcursie

De onderzoekers kregen op vrijdagochtend 1 oktober een boot- en fietstocht door Zwolle aangeboden door Climate Campus. Hierbij worden zij rondgeleid door klimaatexperts Nanco Dolman en Bas Agerbeek van respectievelijk ingenieursbureaus Royal HaskoningDHV en Arcadis en stedenbouwkundige Henk Snel van gemeente Zwolle. Deze klimaattoer voert langs interessante klimaatprojecten, waaronder de Spoorzone, bij de herinrichting ook ingericht als Superspons en het klimaatbestendige Kraanbolwerk.

Experimenteergebied voor aanpassen aan klimaat

Het bezoek is interessant voor de Regio Zwolle dat onlangs werd aangewezen door het Rijk als NOVI-gebied (Nationale Omgevingsvisie). De regio is daarmee gedurende enkele jaren een experimenteergebied. Een klimaatbestendige groeiregio en ‘Delta van de Toekomst’, waarin klimaatadaptatie en water leidend zijn voor alle ontwikkelingen; denk aan woningbouw, infrastructuur, agrarische bedrijvigheid en sociaaleconomisch.
De verwachting is dat de status van NOVI-gebied vaker bezoeken van (inter)nationale delegaties zal aantrekken. Ook wordt verwacht dat de onderzoeken en experimenten inzichten gaan opleveren die Nederland, maar ook regio’s en landen in Europa en de wereld kunnen helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en toekomstbestendigheid.

Excursie in de klimaatadaptieve Spoorzone Zwolle