Vergroeningswerkzaamheden gestart op Bedrijventerrein Voorst

Op Bedrijventerrein Voorst zijn stappen gezet naar een groenere toekomst. Vier ondernemers hebben recentelijk het startsein gegeven voor een vergroeningsproject op hun terreinen. Als resultaat zijn stenen oppervlakken vervangen door prachtige bomen, struiken en bloemen. Ze verfraaien niet alleen het bedrijventerrein, maar maken het ook toekomstbestendiger, beter voor de biodiversiteit én aantrekkelijker voor werknemers tijdens hun lunch-ommetjes.

Bij Novaware zijn tegels vervangen door planten en struiken
Bij Novaware zijn tegels vervangen door planten en struiken

De groenplannen werden deels bekostigd door de ondernemers zelf en zij kregen subsidie uit het programma Natuur en samenleving 2.0 van Provincie Overijssel. De subsidie stimuleert ondernemers om stappen te zetten om hun bedrijfspand en grond groener en toekomstbestendiger maken en de biodiversiteit te verbeteren. 

Belang van een groen bedrijventerrein
Het belang van groene bedrijventerreinen wordt steeds duidelijker. Een groene omgeving heeft positieve effecten op de gezondheid en de productiviteit van werknemers. Daarnaast draagt het bij aan een betere waterberging en verbetert het de luchtkwaliteit. Het is dus goed voor de bedrijfscontinuïteit. Vooral tijdens hitteperiodes biedt groen verkoeling op de vaak stenige bedrijventerreinen, wat broodnodig is in een tijd van snelle klimaatverandering.

Bij Olijslager zijn bloeiende planten aangebracht
Bij Olijslager zijn bloeiende planten aangebracht
Werk in uitvoering bij Grandesco
Werk in uitvoering bij Grandesco

Groene Postzegel Strategie
De stappen naar een groener Bedrijventerrein Voorst zijn mogelijk gemaakt dankzij de inspanningen van Peter Plaatsman van Xplosief/CO Zwolle en Team Klimaat Actief Ondernemers (Adriaan Mosterman, Marjon Brouwer en Edith Camerik) van Climate Campus. Ook Arjan Broer heeft vanuit de provincie Overijssel flink geholpen.

Team Klimaat Actief Ondernemers is een initiatief van het Climate Campus programma van de Gemeente Zwolle. Met hun ‘Groene Postzegelstrategie’ willen ze het voor groepen ondernemers eenvoudiger maken om hun eigen terreinen te vergroenen en te verduurzamen. Andere ondernemers zien dan hoe een stukje bedrijventerrein groener wordt en raken hopelijk geïnspireerd om ook een groen visitekaartje af te geven aan werknemers en relaties. Het team benaderde de ondernemers, schakelde een gespecialiseerde hovenier in, vond subsidies om de kosten te drukken en zorgde voor een stukje publiciteit voor de ondernemers.

Het Team Klimaat Actief voor ondernemers wordt ondersteund door financiering vanuit LIFE IP (Integrated Projects), een programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat gericht is op het versnellen van klimaatadaptatie, ook op de versteende bedrijventerreinen.

Ben jij ook ondernemer op een van de Zwolse bedrijventerreinen en heb je interesse om met naburige ondernemers jullie bedrijfspand en -grond te vergroenen? Neem dan contact op met m.brouwer@zwolle.nl om de mogelijkheden te verkennen.